בעלי החיים שלנו ועונות השנה – אביב וקיץ

 
 
מאת: דר' דניאל יסעור לנדאו, רופא וטרינר
האביב והקיץ הישראלי מביאים עימם שפע של הזדמנויות לבילויים של כל המשפחה, ובתוכה גם הכלב, החתול, התוכי או כל בעל חיים בן משפחה אחר. החופש הגדול ושפע השמש מעניקים זמן פנוי (לחלק מאיתנו) ותנאים נעימים למשחקים, לטיולים קצרים או ארוכים ומהווים זמן מתאים לצירוף בעלי חיים חדשים למשפחה. מאידך, כמו לכל בני בית, מביא עימו מזג האוויר הקיצי גם סיכונים מסויימים, אשר בעזרת מודעות ונקיטת פעולות מניעה פשוטות שלנו לא יתממשו לכדי פגיעה בבעל החיים שלנו.
בשורות הבאות נסקור בקצרה את גורמי הסיכון והפגיעות האופייניות לקיץ הישראלי. למידע נוסף ניתן לפנות לצוות המרפאה וטרינרית, ובכל מקרה יש לזכור – אין תחליף להתייעצות פנים מול פנים עם הרופא הוטרינר שלכם אשר מכיר אתכם, את בעלי החיים שלכם ואת ההיסטוריה הרפואית שלהם.

טפילים חיצוניים (פרעושים וקרציות)
חום, לחות ושפע של כלבים וחתולים המתרוצצים בחוץ גורמים לכך שלעיתים מתפרצת באביב ובקיץ מכת טפילים חיצוניים – ובעיקר המדובר על פרעושים וקרציות. מעבר לעקיצות המטרידות, הסיכון מטפילים אלו הינו בתגובות אלרגיות אותן הם מעוררים ובמחלות המועברות על ידם כדוגמת "קדחת קרציות" (ראה בהמשך) או תולעי מעיים המועברות ע"י פרעושים. נגיעות גבוהה בטפילים מוצצי דם אלו עשויה אף להוביל לחסר בכדוריות דם אדומות – אנמיה – בפרט בגורים ובבעלי חיים קטנים.

אז מה עושים ?

ראשית – מבצעים טיפול משולב בסביבת הבית (חצר וגינה) הכולל ניקוי מעשביה וגרוטאות היכולים לשמש אתרים להתרבות הטפילים, והדברה מונעת ע"י מדביר מוסמך ומורשה כבר באביב.
שנית – טיפול מונע תקופתי בכלב ובחתול ע"י תכשירים מתאימים כנגד פרעושים וקרציות, כגון קולרים למיניהם, אמפולות לטפטוף וכו'. ומידה וכבר נראית נגיעות בפרעושים וקרציות על בעל החיים, ניתן להתאים טיפול משולב בתכשירים לטווח המיידי והארוך לפתור את הבעיה.
לאור ריבוי החומרים הקיימים בשוק והבילבול בנושא (איזה חומר פועל כנגד איזה טפיל, כל כמה זמן לשים וכו' ), מומלץ להתייעץ קודם לרכישת תכשיר עם הרופא הוטרינר. כדוגמא שלילית לחוסר ידע מסוכן נספר על אדם שקנה תכשיר משולב כנגד פרעושים וקרציות מחברה ידועה ומוכרת המיועד לכלבים בלבד והשתמש בו לטיפול מונע בשני חתולים שהחזיק – התוצאה הייתה הרעלה חריפה שדרשה טיפול חירום ממושך, והסתיימה במותו של אחד החתולים

 
 
בעיות עור שונות
האביב והקיץ מביאים עימם מגוון בעיות עור בחיות המחמד שלנו, חלקן עונתיות ויחלפו ללא התערבותינו, אך רובן דורשות אבחון וטיפול מיידי. בעיות אלו יכולות לנבוע ממקור אלרגי (בשל עקיצות פרעושים, פריחה של צמחים מסויימים, אבק וכו'), מטעויות שלנו (אמבטיות תכופות מדי, כניסת מים לתעלות האוזניים, תספורת לא נכונה), ואפילו ממכת חום עקב חשיפה מוגזמת לשמש.
כבכל מקרה של בעיות עור – על פי רוב משך וקלות ההחלמה מצוי ביחס ישר לאורך התפתחות הבעיה, ולכן לא מומלץ לדחות טיפול בבעית עור במחשבה ש"העניין יסתדר בעצמו". במידה ובעל החיים שלכם מתגרד בצורה שנראית לכם מוגזמת, מנער את הראש או שניתן להבחין בקרחות ו/או פצעים בנקודה כלשהי בגוף – מומלץ להביאו ללא דיחוי לבדיקה.

הכשות נחש
עם התחממות מזג האויר בתחילת האביב מתעוררים הנחשים בארצנו לפעילות, היכולה להמשך עד החורף. מבין הנחשים הארסיים הנפוץ ביותר הינו הצפע הארץ ישראלי (Vipera palaestinae), שמצוי ברוב חלקי הארץ. חצר וגינה מלאות צמחיה וגרוטאות מספקות עשרות מקומות מסתור לנחש זה, המעדיף לגור בסביבת האדם, שם גם מצוי מזונו – עכברים, קרפדות ציפורים וכו'. לפיכך שמירה על חצר נקייה וגזימת החלק התחתון של שיחים ועצים יעזרו למנוע קירבה מסוכנת של נחש זה אלינו. בזמן טיול יש להשתמש ברצועה ולמנוע מכלבכם להכנס למקומות העלולים לאכסן נחשים. במידה וראיתם נחש כלשהו – בלא קשר לגודלו, צבעו וצורתו, רצוי להזמין לוכד נחשים מורשה. הוא ידע היכן לחפשו, כיצד ללכוד אותו, מה סוגו ומה לעשות איתו לאחר הלכידה. כמובן שבכל מקרה בו ראיתם הכשה של בעל חיים ע"י נחש, גם אם לדעתכם אינו ארסי, יש להביא את בעל החיים הפגוע לוטרינר שיבדוק ויאשר שאכן הפגיעה לא מסוכנת. אין לנסות ולהביא את הנחש (חי או מת) איתכם! פעולה זו מסוכנת ולרוב אף מיותרת, כיוון שסימני ההכשה מצפע לרוב ברורים דיים. במידה וראיתם בכלב או החתול שלכם שבילה בחוץ סימנים של כאב (יללה, צליעה, ריור מוגזם), התנפחות איזור כלשהו בגוף, דימום מפצעים קטנים שנראה שנגרמו משיני נחש או כל הדרדרות לא מוסברת – יש להביא את בעל החיים במהירות לרופא הוטרינר.
זהו מקרה חירום ממדרגה ראשונה!!!

כמובן שאין לפגוע בנחשים אותם אנו רואים, שחלקם אף מוגנים על פי חוק – אלו בעלי חיים נחבאים ועדינים, המכישים לרוב רק כיוון שהכלב או החתול שלנו נראו להם כמאיימים. יש להזעיק לוכד מוסמך שיטפל בהם.

למרפאה הוטרינרית נחלת החי שירות וטרינר חירום לטיפול מיידי בבעלי החיים פנו אלינו בטלפון החירום 052-2507334