הזרעה מלאכותית

 
 
הזרעה מלאכותית בבעלי חיים
שימוש בהזרעה מלאכותית בסוסים נערך עוד בשנת 1322 בשבטים ערביים. את היסודות להזרעה המלאכותית, כפי שהיא מוכרת לנו כיום, הניח לזארו ספלנצאני (Spallanzani) במחצית השנייה של המאה ה-18. ספלנצאני ביצע הזרעת כלבה בשנת 1780, וכפי שהוא דיווח: "הזרע הוזרק לתוך המטריקס באמצעות מזרק קטן. דאגתי לתת למזרק דרגת חום, שנמצא כי יש לאנשים ולכלבים. הכלבה הביאה לעולם שלושה כלבלבים ערניים, שני זכרים ונקבה אחת."

הקפאת זרע
ב-1776 החלו לבצע ניסויים בהשפעת טמפרטורות הקפאה על תאי זרע אנושיים. ב-1953 התפתחה טכניקת ההקפאה בשימוש בקרח יבש, ובאותה שנה הושג בבני אדם ההיריון המוצלח הראשון מזרע קפוא. ב-1960החלו להשתמש בחנקן נוזלי להקפאות זרע. ב-1972 הוקם בנק הזרע הראשון. זה זמן רב בעולם, וכיום גם בישראל (וכמובן בנחלת החי), ישנה אפשרות להקפיא זרע של כלבים, כך שיהיה ניתן להשתמש בו בעתיד לאורך עשרות שנים או לשלוח את הזרע של אותו זכר מבוקש לכל מקום בעולם.
באלו מקרים מקפיאים זרע?
אחת הסיבות השכיחות ביותר להזרעת כלבים היא כלבים שאמורים לעבור סירוס, למשל מסיבות התנהגותיות (אגרסיביות-תוקפנות יתר). נבדיל בין אגרסיביות נרכשת – כלב שעבר התעללות, כלב שחי במכלאות וכדומה – לבין אגרסיביות שהיא בעיה מולדת, הקשורה לאופיו של הגזע או הכלב הספציפי. במקרה האחרון כמובן שלא נרצה לשמר זרע זה.

סיבות נוספות לסירוס כלבים הן רפואיות: פתולוגיות בבלוטת הפרוסטטה (ערמונית) כמו דלקת או גידול, דימומים חוזרים ונשנים בדרכי השתן, גידולים באיבר המין או גידול באשכים.

מקרים אחרים בהם יש צורך בהקפאת זרע: כלבים עובדים, כלבי יחידות מיוחדות (כגון יחידת העוקץ, כלבי משטרה, כלבי נחייה לעיוורים). בכל תחום קיימים הזכרים האיכותיים והמקצועיים ביותר, והמטרה היא לשמר לתקופה ארוכה את אותו הזרע כדי להקנות לצאצאים את אותן תכונות רצויות.
 
סיבות נוספות להקפאת זרע: אפשרות להזמין זרע אלופים ממקום מרוחק, הימנעות מהסכנות, מהסטרס ומהמחיר היקר הכרוכים בטלטול הנקבה לחו"ל, כלבים לפני התחלה של טיפולים רפואיים (כגון טיפולים כימותרפיים שיכולים לפגוע באיכות הזרע ואף לעקרות, כשישנן אנטיביוטיקות ותרופות אחרות שפוגעות בפוריות). כמובן שבמקרים אלו מומלץ לקחת זרע ולשמר לשימוש עתידי.

באיזה גיל כדאי להקפיא זרע?
את הקפאת הזרע בבנק זרע לכלבים מומלץ לבצע בגיל צעיר: לגזעים הגדולים והענקיים - הקפאה עד גיל 5; בגזעים הזעירים יותר והבינוניים - הקפאה עד גיל 6-7. איכות הזרע יורדת עם השנים, ולכן ככל שהקפאת הזרע נעשית בגיל מוקדם יותר - התוצאות יהיו טובות יותר.
 
 
הזרעה מלאכותית
 
 
 
 
 
הערכת איכות הזרע בכלב לפני ההקפאה
דגימת זרע נלקחת מהכלב בטכניקה פשוטה ומהירה ללא כאב, והזרע עובר הערכה מיקרוסקופית. איכות הזרע תלויה במספר פרמטרים: כמות הזרע, המורפולוגיה שלו, אחוז התאים החיים ואחוז התאים הנעים קדימה. איכות מספקת של זרע קפוא נמדדת לפי הערכתו לאחר פעולת ההפשרה. איכות הזרע תיחשב טובה, כאשר יותר מ-70% מהתאים מראים תנועה קדימה. מרגע ההפשרה יש להשתמש בזרע כעבור זמן קצר ביותר, עד 24 שעות, כשההמלצה היא תוך שעות ספורות בלבד. עוד נקודות קריטיות להצלחת התהליך של ההזרעה המלאכותית עם זרע מוקפא הן דיוק במוניטורינג של הביוץ והטכניקה עצמה (בעזרת האנדוסקופ ותעלת העבודה).

תהליך הקפאת הזרע
לאחר הערכת איכות הזרע, ובהנחה שאיכותו מספקת, הזרע נאסף לתוך קשיות מיוחדות ומקורר בהדרגה בתהליך מבוקר טמפרטורה עד להקפאה מלאה. בהמשך הוא נשמר במכלים של חנקן נוזלי בטמפרטורה של 196- מעלות צלזיוס, ומשומר עם תוספי זרע (אקסטנדורים) השומרים על איכותו לאורך השנים. לפני השימוש הזרע עובר תהליך הפשרה, גם כן בעזרת אקסטנדורים מיוחדים, ומגיע לטמפרטורה הנכונה - 35 מעלות.

תהליך ההזרעה
זרע קפוא שהופשר מוחדר באמצעות אנדוסקופ ישירות לרחם ולא לווגינה, כמו שניתן לעשות בזרע טרי. כמו כן, בזרע הקפוא נשתמש רק בפרקציה האמצעית של זרמת הזכר – דהיינו הפרקציה העשירה בתאי זרע, ללא שימוש בפרקציות שמקורן בפרוסטטה (בלוטת הערמונית).
 
 
הקפאת זרע כלבים
 
מיכל חנקן להקפאת זרע כלבים
 
 
 
 
בעבר הטכניקה דרשה פעולה פולשנית כירורגית (פתיחת בטן), בכדי להחדיר את הזרע ישירות לרחם. כיום החדרת הזרע לרחם נעשית באמצעות אנדוסקופ (סיב אופטי) בטכניקה מתקדמת, פחות פולשנית וללא כאב. ניתן לראות בעזרת המוניטור והסיבים האופטיים את ההגעה ל-cervix (צוואר הרחם), ובאמצעות קטטר בקוטר של 2 מ"מ, דרך תעלת עבודה המורכבת על האנדוסקופ, להזרים את הזרע ישירות לרחם. יש משמעות עצומה בשימוש בזרע קפוא מופשר, שיוחדר ישירות לרחם, שכן הדבר מעלה את סיכויי הצלחת ההפריה.

חשיבות עצומה יש לשימוש באנדוסקופ המלווה במסך טלויזיה, כדי לוודא שאכן אנו עוברים את ה-cervix וחודרים ישירות לרחם. לדוגמה: בבולדוג האנגלי יש אחוז גבוה של כשלון הזרעות רגילות. הסיבה, במקרים רבים, היא מבנה הרחם של הבולדוגים (המזכיר צורת u), הגורם מכוח הגרוויטציה לשקיעת דם נוזלי בקרקעית הרחם בזמן הייחום, מה שלא יאפשר קליטת היריון. זיהוי הבעיה בעזרת אנדוסקופ, יאפשר שאיבת הנוזל הדמי לפני ההזרעה עצמה ויפתור את הבעיה.

בעזרת האנדוסקופ נוכל לזהות אם ישנה פתולוגיה ברחם: גידולים בדפנות הרחם, דלקת רחם או אנומליה אנטומית – כלומר מבנה לא תקין של הרחם, שלא יוכל להחזיק היריון.

עוד יתרון של השימוש באנדוסקופ ובתעלת העבודה שמורכבת עליו הוא האפשרות הטיפולית. לאחר זיהוי הבעיה הרפואית, ניתן לטפל באמצעות שטיפות ניקוז והחדרת אנטיביוטיקה לרחם.
 
מקרה שנתקלנו בו: כלבה מגזע cane corsa, שניצחה 3 אליפויות איטליה ואליפות עולם, סבלה מדלקת רחם קשה (פיומטרה). הומלץ על-ידי הרופאים לבצע עיקור. הכלבה עברה טיפול דרך תעלת העבודה של האנדוסקופ, שכלל שטיפות והחדרת תרופות אנטיביוטיות והורמונליות (פרוסטגלנדינים, טטרהציקלין ואליזין). לאחר שהבריאה הוזרעה ונקלטה בהצלחה.
 
 
החדרת זרע לרחם